2015. július 25., szombat

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Eredeti cím: Throne of Glass
Író: Sarah J. Maas
Megjelenés éve: 2012
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Varga Csaba
Műfaj: fantasy, YA
További kötetek: Az orgyilkos pengéje és más történetek                                         (kiegészítő kötet)
                                Éjkorona


Fülszöveg: Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.

Véleményem:
Ez a könyv -majdnem- az összes hozzá fűzött reményemet beváltotta. Már az első fejezetnél beleszerettem a történetbe. Teljesen magával ragadott a mű cselekménye, hangulata, s néhány szereplője. Ha ezt a könyvet kezdjük el olvasni egy jól megalkotott, részletesen felépített világba csöppenhetnünk bele. Az már más tészta, hogy az író nem mindent oszt meg az olvasóval :D (pl a varázslat miért lett betiltva stb.) Az a bizonyos szerelmi háromszög, ami a YA könyvek egyik jellemzője, itt is megtalálható.
Az első pár oldalon egy térkép található, s erről én azt a -téves- következtetést vontam le, hogy ez egy ilyen ide-oda utazgatós kalandregény lesz. Hát nem. Szereplőink egyetlen utazása Távolvégből Résvárba vezetett. Az egész történet szinte Résvárban játszódik, az üvegpalotában.
A próbákra (melyek során egy-egy versenyző kiesik vagy meghal) is Résvárban került sor. Kicsit hiányérzetem van, hiszen nem mindegyik próba van részletesen leírva, hanem csak az író utólag megemlít egy-egy próbát.
Szerintem ebbe a történetbe egy kicsivel több akció, kicsit több feszültség  elfért volna, de a könyv így se unalmas vagy vontatott.

Kedvenc karakter: 
Őszintén szólva nem volt nehéz dolgom kedvenc szereplőt választani.

Néha már-már az agyamra ment főszereplőnk, Celaena a folytonos hisztijével, nyafogásával. Nem tudom, hogy miért, de engem annyira nem varázsolt el a karaktere. Egyszer ilyen volt, egyszer pedig olyan. Teljesen kiszámíthatatlan, önfejű. Mindezek ellenére szerethető karakter, de számomra nem kedvenc.

Számomra Chaol Westfall kapitány se lett a kedvenc karakterem, de ennek ellenére őt is imádtam. Benne volt valami különleges, amitől az olvasó nagyon hamar megkedvelheti.

Nos nekem Dorian Havilliard lett a kedvenc karakterem. Már szinte az első pillanattól kezdve beleszerelmesedtem. :D Egyszerűen imádtam. Engem az ő személyisége fogott meg legjobban, nem is igazán tudom, hogy miért. Iszonyatosan aranyos dolog volt tőle a kutya, amit Celaenanak ajándékozott, meg  a sok édesség, mellyel Yule ünnepén lepte meg a lányt.


Összességében egy nagyszerű könyv, tele fordulatokkal, izgalommal, könnyen megszerethető, de közel sem sablonos karakterekkel. Ajánlom azoknak akik szeretik a fantasyt, az akcióval teli könyveket. (És nem kell aggódni, ez nem az a tipikus, csöpögős YA könyv. Persze van benne egy kis romantika, de nem túl sok.)

Összesítve:
Történet: 10/9
Karakterek: 10/8
Összesen: 20/17




Szeretnénk megkérni Titeket, hogy segítsetek, hogy tehetjük érdekessé az oldalt, írjátok meg kommentben, e-mail-ben vagy chaten, hogy miről olvasnátok szívesen a blogon! Bármilyen ötletet szívesen fogadunk, akár arról, hogy milyen könyvekről írjunk vagy milyen bejegyzések látnátok.
Mindenre nyitottak vagyunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése